ČLANOVI IPA SISAČKO-MOSLAVAČKE SUDJELOVALI U OBILJEŽAVANJU 80. OBLJETNICE „DAN D“

Obilježavanja 80. obljetnice najveće operacije iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja, poznatog kao„Dan D“, održana je na u području vojnog groblja iz Drugog svjetskog rata u mjestu Colleville-sur-Mer i na plaži Omaha, jednoj od poznatih ratnih plaža u Normandiji. Uz nazočnost predsjednika SAD-a Joa Bidena i ostalih visokih dužnosnika država, tristotinjak padobranaca skočilo je iz obnovljenih aviona Dakote, koji su po drugi put nakon Drugoga svjetskog rata ponovo poletjeli iz britanske ratne zračne luke Duxford i tako je službeno otvorili obilježavanje 80. obljetnice bitke za Normandiju ili Operacije „Overlord“. Samo iskrcavanje izvedeno je na 80 kilometara širokome obalnom pojasu, koji su saveznički vojni stratezi i planeri podijelili na pet područja, odnosno plaža: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Hrvatska delegacija sastavljena od ratnih veterana iz Domovinskog rata, predstavnika IPA Sisačko – moslavačke, shodno protokolu sudjelovala je u obilježavanju 80. obljetnice „Dana-D“.

Točan broj poginulih američkih vojnika hrvatskog porijekla koji je sudjelovao u ovoj savezničkoj invaziji na Europu još uvijek nije poznat iako postoje određeni dokumenti i zapisi koji navode 308 poginulih i 25 nestalih.

Ako uzmemo u obzir sve ono što je napisano u Američkoj povijesti o tome da je „Dan-D“ i invazija na Francusku, u određenom trenutku zbog velikih gubitaka na plaži Omaha, trebala biti otkazana, ali je zbog hrabrosti i vodstva satnika Normana Cote (u arhivskim spisima stoji da mu je majka porijeklom s otoka Brača), koji je tada kao najviši preživjeli časnik na plaži Omaha, reorganizirao ostatke savezničke vojske i akciju iskrcavanja na plaži Omaha uspješno proveo do kraja.

Cota je kraj rata dočekao je u činu general bojnika i sa svojom postrojbom prvi ušao službeno u Pariz.